torstai 22. syyskuuta 2011

Lastenklinikan päivystyspoliklinikka on hektinen johdettava

Johtajakurssilainen Anne Ikäheimo ryhmästä 28 toimii Lastenklinikan päivystyspoliklinikan apulaisosastonhoitajana.

Lastenklinikan päivystyspoliklinikka
HUS:ssa lasten ja nuorten  päivystyksiä on Lastenklinikalla, Jorvin sairaalassa, Porvoon sairaalassa ja Hyvinkään sairaalassa. Pääkaupunkiseudulla Lastenklinikan erikoisairaanhoidon päivystyksessä hoidetaan kaikki helsinkiläiset päivystystapaukset sekä vantaalaiset kirurgista hoitoa vaativat lapsipotilaat. Espoolaiset ja vantaalaiset erikoisairaanhoitoa vaativat lapset kuuluvat Jorvin lasten päivystyksen piiriin.
Lastenklinikan päivystyspoliklinikalle tuleva potilas tarvitsee lähetteen. Kuitenkin äkillisissä ja vaikeissa sairastumistapauksissa voi päivystyspoliklinikalle tulla myös ilman lähetettä. Potilaat tulevat sairaalaan kaikilta erikoisaloilta kaikkialta Suomesta, kuten esimerkiksi elinsiirto-, sydän- ja syöpäpotilaat. Lastenklinikan päivystyksessä on pediatrisia päivystystapauksia noin 30-50 ja kirurgisia 20-30 vuorokaudessa.

Lastenklinikan tiloissa toimii iltaisin  (16-22) ja viikonloppuisin (8-22) Helsingin kaupungin lasten terveyskeskuspäivystys.Terveyskeskuspäivystyksen lääkärit ovat Helsingin kaupungin terveyskeskuslääkäreitä. Öisin kiireellistä lääkärinapua tarvitsevat helsinkiläislapset (0-15v.) hoidetaan Lastenklinikan päivystyspoliklinikalla. Arkisin terveyskeskuspäivystyksessä käy noin 50-80 lasta ja viikonloppuisin 120-180.

Lastenklinikan ja Jorvin lasten päivystyksissä on yksi yhteinen osastonhoitaja ja kummassakin yksikössä toimii apulaisosastonhoitaja, Anne Ikäheimo on toinen heistä, vastuualueenaan tämä Lastenklinikan päivystyspoliklinikka.

Kummi Teemu Selänne on esillä
Apulaisosastonhoitaja on organisoija, joka  vastaa mm.  työvuorojen miehityksestä. Henkilöstöön kuuluu 35-40 sairaanhoitajaa, 2 lastenhoitajaa ja 2 lääkintävahtimestaria. Yksikössä on käytössä autonominen työvuorosuunnittelu, mutta näin isossa organisaatiossa on päivittäistä säätöä. Sijaisista ei ole pulaa. Lastenklinikan päivystys on monen unelmatyöpaikka. Eläkeläiset ovat käytettävissä, samoin muiden yksiköiden ja sairaankuljetusten työntekijät ottavat lisävuoroja täältä laajentaaksen osaamistaan. Opiskelijoista valikoituu tänne "parhaimmisto",  harjoittelun kautta Annekin pääsi tähän yksikköön. Myös toimiin on hyvin hakijoita. Opiskelijoista ja perehtyjistä vastaa nimetyt henkilöt, muutenkin hoitajilla on omat osaamis- ja vastuu-alueensa. Se tekee työstä mielekästä. Kaikilla on periaatteessa kolmivuorotyö, mutta yksilölliset toiveet pystytään hyvin huomioimaan työvuoro -suunnittelussa. Pääsääntöisesti käytössä on 12,5 tunnin työvuorot, ja ne toimivat täällä hyvin.

Anne Ikäheimo työnsä ääressä
Tilat ovat vanhat, "ylpönaikaiset". Mikä erityisesti kiinnitti huomiota keskellä tavallista arkipäivää oli, että jokainen kolo oli täynnä asiakkaita ja heidän omaisiaan. Kun lapsi sairastuu äkillisesti on aivan luonnollista, että koko perhe on mukana. Se näkyi odotustiloissa.

Anne kertoi pitävänsä työn hektisestä luonteesta ja hän koki olevansa oikealla paikalla juuri organisoidessaan tämän mielenkiintoisen ja haastavan yksikön arkea. Jokainen ihminen, johtaja tai työntekijä, on parhaimmillaan kun hän kokee tekevänsä itselleen parhaiten sopivaa työtä, siinä on joka hetki haasteita ja oppimista. Opettajallekin oli todella elämys kokea tämä Suomen "ykkösensiapupoliklinikka" ja olla hetki läsnä sen maailmassa. Kiitos Anne!

Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.