torstai 10. marraskuuta 2011

Legendaarinen opintomatka suuntautuu nyt Eskilstunaan

Johtaminen sosiaali- ja terveysalalla erikoistumumisopinnot, ryhmän 27 opintojen loppuhuipennus tapahtuu nyt Eskilstunan kaupungin johdon ja Mälarsjukhusetin verksamhetschefin Sari Steniuksen vieraina. Sivupalkkiin, kohtaan Opintomatkat ja juhlat on laitettu matkan ohjelma. Opintomatkalle osallistuu myös osa sosiaalialan ylemmän amk-tutkinnon opiskelijoita.

Eskilstunan keskustaa
Eskilstunaan on Tukholmasta matkaa 120 kilometria. Eskilstuna sijaitsee Södermanlandin läänissä,  kahden suuren järven, Mälaren ja Hjälmaren välissä. Kaupungin läpi kulkee Eskilstuna-joki, jonka ympärille Eskistuna rakentui jo keskiajalla. Vuoden 1971 kuntauudistuksessa kaupungista tuli osa Eskilstunan kuntaa, johon liittyi viisi maalaiskuntaa ja Torshällan kaupunki. Eskilstuna on keskuspaikka. Eskilstuna on käsityöläisten ja teollisuuden kaupunki. Käsityöläiskorttelit ovat edelleen upea alue kaupungissa. Volvon päämaja on Eskilstunassa edelleen ja terästeollisuus on hyvässä iskussa. Terästeollisuuden kunniaksi vaakunassakin on alasin ja moukari.
On selvää, että aikoinaan suomalaiset ovat muuttaneet tälle alueelle sankoin joukoin ja suomalainen vähemmistö on osa kaupungin kulttuuria edelleen. Kaupungissa on myös suomenkielinen koulu.
Eskilstunan kaupungin  lisäksi kohteemme on Mälarsjukhuset
.http://www.landstingetsormland.se/Halsa-vard/sjukhus/Malarsjukhuset-Eskilstuna/

Mälarsjukhuset
Meitä kiinnostavia asioita ovat määräaikainen johtajuus, johtajan asema, palkkaus, työvuorot, rekrytointi, yksilöllinen palkkaus myös sairaanhoitajilla ja monikulttuurisen työyhteisön johtaminen. Meitä kiinnostaa myös potilashotelli Althea, jolla on jo pitkät perinteet osana hoitoprosessia.On todella antoisaa kuulla asiat "suomalaisen" johtajan kertomina. Sari Steniuksella on ansiokas ura  osastonhoitajana myös Suomessa, Tekonivelsairaala Coxan vuodeosaston ensimmäisenä osastonhoitajana. Sari on suorittanut Johtaminen sosiaali- ja terveysalalla -erikoistumisopinnot Coxan aikanaan. Ruotsiin palattuaan hän on ottanut johtamisen haltuunsa. Ensin hän toimi osastonjohtajana ja nyt toimialajohtajana. Kaikki nämä vuodet hän on ollut johtajakoulutuksemme "ruotsalainen" kumppani ja monen ryhmän opintomatkan emäntä. Johtamisen esikuva!

Sari Stenius
Ruotsin valtiovarainministeri Anders Borg totesi Suomen kuvalehden haastattelussa 4.11.2011, että Ruotsi näyttää Suomeen verrattuna erilaiselta vain Suomesta katsoen - muualta eroja ei huomaa. Borgin mukaan Ruotsi ja Suomi ovat kivitaloja, jotka kestävät talouspuhurit, kunhan niistä pidetään huolta.
Johtajakurssilaiset lähtevät nyt paikan päälle katsomaan, miltä Eskilstunan sosiaali- ja terveydenhuolto näyttää, omin silmin katsottuna.
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.