sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Wahlroosin kirja on loistojuttu

Björn Wahlroos on 59-vuotias suomalainen huippujohtaja, Nordean, Sammon ja UPM-Kymmenen hallitusten puheenjohtaja. Hän on kirjoittanut kirjan "Markkinat ja demokratia. Loppu enemmistön tyrannialle". Otava 2012.
Ei tarvitse lukea kuin muutama sivu, niin huomaa, että kyseessä on oppinut mies, Hankenin kansantaloustieteen professori, joka on työskennellyt myös  amerikkalaisissa yliopistoissa.
Minuun tekee aina ison vaikutuksen, kun johtaja osaa historiaa ja varsinkin kun näkee elämän laajemmissa kokonaisuuksissa. Jatkumona, jossa kaikella on taustansa ja merkityksensä. Wahlroosin kirjan alkuosassa on kuvattu eri Euroopan maiden, myös Yhdysvaltojen historia ja kehitys vallankäytön ja hallitsijoiden näkökulmasta keskiajalta lähtien.

Kirjassa on käsitelty perustuslakeja, vallan ja omistusoikeuden olemusta Magna Carta mukaanlukien. Magna Carta allekirjoitettiin Windsorin linnan lähellä Runnymedessä vuonna 1215.Sopimus liittyy hävittyyn taisteluun, mutta se on näin jälkeenpäinkin tarkasteltuna ainutlaatuinen asiakirja, jota on käytetty eri maiden perustuslakien taustana näihin aikoihin asti. Siinä määritellään oikeusvaltio ja hallitsijan asema sekä vallanjako.

Kuten Wahlroos kirjansa esipuheessa toteaa, parhaimmille yhteiskunnille on aina ollut ominaista vallan tasapaino, ennen se oli tasapainoa hallitsijan ja maata omistavan luokan välillä, nykyään markkinoiden, yhtiöiden  ja politiikan välillä. Yhteiskunta koostuu erityyppisistä organisaatioista ja hallintotavoista. Tulevan kehityksen avainkysymys on, miten löydetään tasapaino näiden elementtien välille.
Björn Wahlroos kirjoittaa terävästi, luontevasti ja "lehtimiesmäisesti", historiakin on kuin lukisi jotain dekkaria, mukavalla tavalla ja lukijaystävällisesti kirjoitettu. Hän sanoo kirjoittavansa nopeammin  kuin elää ja saaneen palon tämän kirjan kirjoittamiseen eletystä elämästä; takana on monet pankki- ja talouskriisit sekä niistä selviäminen. Se, että jotkut voivat ottaa herneen nenään hänen reippaista sanavallinnoistaan ja kyvystä saada ihmiset ottamaan kantaa, johtuu lordi Keynesin toteamuksesta: "Sanojen on oltava vähän villejä, koska ne muodostavat ajatuksen hyökkäyksen ymmärtämättömyyttä vastaan". Tätä hän sanoo noudattaneensa.

Jo aikaisemmin on tällä palstalla ollut esillä Coveyn kirja "Tie menestykseen". Siinä annetaan ohjeita johtajille siitä, millä tavalla kannattaa rakentaa elämäänsä johtajana, jotta jaksaa ja pystyy elämään harmoniassa valintojensa ja jatkuvasti eteentulevien  vaikeiden  ratkaisujen kanssa. Yksi keino on kohottaa henkistä tasoaan mm. sillä, että perehtyy historiaan ja lukee monipuolista kirjallisuutta. Björn Wahlroosin kirja tarjoaa siihen loistavan mahdollisuuden. Pienellä vaivalla pystyy palauttamaan mieleen Euroopan ja Yhdysvaltojen historian ja kehityksen ja oppii ymmärtämään miksi elämä EU:ssa on tällaista kuin nyt on.
Ei kannata jäädä Wahlroosin pinkkeihin housuihin, ikävään julkisuuteen tai yksittäisiin lauseisiin vaan ennakkoluulottamasti tarttua kirjaan ja oppia taustoja, sivistää itseään johtajana.Linkki aikaisempaan artikkeliin, jossa Coveyn kirjan tiedot: http://tamk-johtaminen.blogspot.com/2010/11/naivettymisen-estaminen.html
Linkki artikkeliin Wahlroosista: http://www.sympatix.fi/blog/?p=1019
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.