keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Tähdestä kapteeniksi

Kapteeni Zlatan
Jalkapallon EM-kisoja on mielenkiintoista katsoa myös johtamisen näkökulmasta. Minua kiehtoi erityisesti Zlatan Ibrahimovic ja mitä tapahtuu, kun hän ensi kertaa pelaa kapteeninnauha hihassaan. Kapteenihan on johtaja, hengen nostattaja ja kentällä esimerkkinä koko joukkueelle. Zlatanin kirjan luettuani (Jag är Zlatan Ibrahimovic) ymmärrän miten suuri merkitys kapteenin pesti on juuri hänelle, Rosengårdin slummin kasvatille. Jo pienenä poikana hän sai kokea, millaista on olla erilainen joukkueessa.  Muiden poikien vanhemmat olivat aina lastensa tukena, mutta Zlatanilla ei ollut ketään. Yhtenään kiersi nimilistoja, joissa toivottiin Zlatanin poistamista joukkueesta huonon esimerkin ja käytöksen vuoksi. Ja hän kun toimi vain omista lähtökohdistaan.

Hän on nyt tähtipelaaja, josta maksetaan maltaita. Ja uransa huipulla Ruotsin joukkueen kapteenina. Ehkä pientä näyttämisen haluakin on ilmassa, siinä näette "mammanpojat" kuka teitä nyt johtaa! Ensimmäisessä ottelussa tuli tappio eikä kritiikiltä välttynyt kapteenikaan. Oliko viisasta nostaa hänet kapteeniksi, ristiriitaisen diivan, jolle mikään tavallinen ei kelpaa? Antaako ego myöden yhdistää joukkuetta, kannustaa, uhrautua ja luoda muille onnistumisen tilanteita. Pelaajana muiden peli on ollut Zlatanille pelaamista siten, että hän pystyy tekemään maalin. Ruotsin joukkue ei ole yhtä opetettu pelaamaan Zlatanille kuin Milanin.
Yksi maali ei riittänyt
Kun tappio tuli heti alkajaisiksi, soppa oli  valmis ja syytöksiä sinkoili puolin ja toisin. Monessa lehtijutussa kuvattiin Zlatanin syyttelyä ja pinnan pettämistä. Klassinen tarina, vika on jossain muussa. Se ei ole johtajan käytöstä ja siksi hieman pelottaakin, tuleeko Zlatanin johdolla vain ikäviä otsikoita, ei tekoja.

Teoreettisesti tässä on tilanne, jossa loistava asiantuntija on nostettu  hyvän "kliinisen osaamisen" perusteella johtajaksi. Johtajuus on ihan eri asia kuin hyvä osaaminen, tähteyskin. Eivät ne sulje toisiaan pois, mutta asiantuntijakin aloittaa johtajana alusta. On nöyrryttävä olemaan noviisi ja opettelemaan uusi ammatti. Tähti on usein itsekäs ja yksinäinen roolissaan, johtajuus vaatii yhteistyötä. Onkohan Zlatan saanut valmennusta johtajuuteen? Perjantaina saamme tilaisuuden seurata Ruotsin ja Englannin matsia myös johtamisen näkökulmasta.
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.