tiistai 24. heinäkuuta 2012

Vapaus valita hoitopaikka tulee, oletko valmis?

Vuoden kuluttua, syksyllä 2013 tulee voimaan EU-direktiivi potilaiden vapaasta liikkuvuudesta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että EU-kansalainen voi hakeutua hoitoon toiseen jäsenmaahan itse valitsemaansa kohteeseen ilman, että hän tarvitsee oman maansa hyväksynnän tai luvan. Potilaan kotimaa korvaa hoidon kustannukset samalla tavalla kuin se korvaa hoidon kotimaassakin. Ainoastaan matkakustannukset tulevat potilaan itsensä maksettaviksi.

Umberto Primon arkea Roomassa
Rooman yliopistosairaala Umberto Primoon tutustuessani päällimmäiseksi jäi käsitys siitä, että hoito ei nyt sen ihmeellisempää ollut kuin Suomessakaan, kulttuuriero vain näkyi. Mielenkiintoinen asia oli, että kaikki päivän potilaat tulivat poliklinikalle aamulla kahdeksalta. Koko päivä meni, omaisia oli paljon mukana ja puheensorina ahtailla käytävillä oli korvia huumaava.

Hoitotyön johtaja Julita Sansoni
Jos suomalainen hakeutuu Umberto Primoon Roomaan, voi tuntua "kotoiselta" tietää, että hoitotyön johtaja, professori Julita Sansoni on tehnyt väitöskirjansa Tampereen yliopistossa. Olen ollut useita päiviä myös yksityissairaaloissa Roomassa, Paideiassa ja Ars Medicassa, leikkausaleissa. Ihan samalla tavalla työt sujuivat kuin missä muualla hyvänsä.

Toimintaa yksityissairaala Paideiassa Roomassa
Umberto Primon kahviossa oli tiheä tunnelma
Ruotsalaisillahan on jo kokemusta vapaasta valinnasta vanhusten huollossa, perusterveydenhuollossa, osin myös erikoissairaanhoidossa. Kokemukset ovat siis vapaasta vallinnasta kotimaassa. Asiasta on jo tutkimustietoa olemassa ja yleisesti ottaen voidaan sanoa, että hoidon saatavuus ja kustannustehokkuus ovat parantuneet. Johtajakoulutuksella on oikea tietopankki pääomana opintomatkojen saldona, sillä olemme tutustuneet laajasti vanhusten hoivaan ja siihen, miten valinta toimii. Olennaista on, että valinnan perustaksi on oltava tietoa asiakkaalla ja palvelun tuottajan on sitä pystyttävä jakamaan avoimesti ja tutkittuun  tietoon perustuen. Taas tässä kohtaa on sanottava, että perusasia on laatujärjestelmä. Ilman sen tuottamaa tietoa on vaikea perustella lausetta tarjoamme laadukkaita palveluja!

Odotella voi myös ulkosalla
Vapaa valinta on perusasia asiakaslähtöisyydelle. Sanoisin, että ilman vapaata hoitopaikan valintaa asiakaslähtöisyys jää tyhjän päälle. Asiakas ei voi valita, ellei hän saa tietoa valintansa perustaksi. Hoitotyön johtajilta vaaditaan nyt entistä enemmän informaatio-osaamista.  Informaation on oltava asiakkaan kielellä, selkeää, yksiselitteistä ja vapaata alan mantrasta.  Todentuu Mintzbergin lause "johtaja on informaation tuottamisessa, vastaanottamisessa, muokkaamisessa ja  jakamisessa organisaationsa hermokeskus".
Sadepäivinä on mukava selailla ja arvioida palveluntuottajien jakamaa informaatiota  ja hakea vaikka hyvää hoivapaikkaa vanhuuden varalle Euroopasta, valmistautua valitsemaan. Italiafaneille teemalla muutakin on kuin pizzaa, pastaa, viinejä, nähtävyyksiä....
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.