perjantai 19. lokakuuta 2012

Aili on arjen sankari Virosta

Johtajakurssilla 30 opiskelee Aili Havre-Nieminen. Hän on kotoisin Virosta, syntynyt Viron pohjoisrannalla, Lahemaan kansallispuiston tuntumassa. Sairaanhoitajaksi hän valmistui Tallinnan sairaanhoito-oppilaitoksesta 18-vuotiaana, omien sanojensa mukaan rohkeana, itsevarmana ja mahdottoman viisaana. Kaikkea näitä ominaisuuksia tarvittiin, kun arki alkoi. Hän avioitui samoihin aikoihin ja sai kaksi lasta. Kokemusta kertyi silmätautien osastolta, maalaissairaalan yleisosastolta, keuhkotautien osastolta, kouluterveydenhoidosta, yliopistosairaalan lastenosastolta, neuvolasta ja kotisairaanhoidosta.Työkokemus ei karttunut siirtymällä paikasta toiseen vaan tekemällä montaa työtä yhtäaikaa. "Matalan palkan ja erilaisten elämäntilanteiden takia jouduin tekemään kahta työtä pärjätäkseni. Yksi palkka meni vuokraan ja toinen lasten ruokaan."

Luhatuulessa on kaunis ympäristö työskennellä






Ailin mukaan toinen työpaikka toimi vastapainona toiselle. Ostettuaan asunnon tuli niin tiukka paikka, että oli lähdettävä Suomeen vuonna 2005. Opiskelu jatkui Kairo-instituutissa, jossa Aili kouluttautui klassiseksi homeopaatiksi. Samaan aikaan hän toimi yksityisyrittäjänä. Matka toi Tampereelle ja Koukkuniemeen, missä hän toimi perushoitajana ja suoritti sitten sairaanhoitaja amk-tutkinnon TAMKissa vuonna 2010. Vanhemmat lapset ovat kasvaneet aikuisiksi ja ottaneet paikkansa, tytär muun muassa opiskelee Kiinassa kiinan kieltä.
Elämä on nyt Ylöjärven Kurussa, josta käsin hän käy töissä vastaavana sairaanhoitajana Luhalahden Luhatuulessa. Haastava työ esimiehenä toi hänet opiskelemaan johtamista, hyvinä kannustajina Luhatuulen hallituksen puheenjohtaja Virve Heiska sekä yksikönjohtaja Minna Kankaansivu, joka valmistui itse Johtamisen erikoistumisopinnoista tänä keväänä.

Virve Heiska, Minna Kankaansivu ja Auli Havre-Nieminen
Luhatuulessa on 55 asukasta, mielenterveyskuntoutujia, kehitysvammaisia ja vanhuksia. Entinen teollisuushalli kirkon kupeessa on saatu muutettua onnistuneesti kodiksi, jossa on tilaa sekä ulkona että sisällä. Erityisen tärkeä asia on, että Luhatuulessa on laatujärjestelmä, ISO 9001:2008. Tällä viikolla oli jälleen ulkoinen auditointi, joka on ollut iso asia molemmille esimiehille ja ensi kuussa omistajan ja "mummon" roolin jättävälle Virve Heiskalle. Perheyrityksen katolle tulee Esperin viiri! Lue aikaisempi artikkeli Luhatuulesta osoitteessa:
http://tamk-johtaminen.blogspot.fi/2011/07/luhatuuli-on-aito-ja-lammin-koti.html

Kauniissa viherhuoneessa keskellä maalaismaisemaa
Ailin kommentti nykyisestä työstään: "Olen tyytyväinen nykyiseen työpaikkaani, koen työni motivoivana, haasteellisena, työmäärältään ja kuormitukseltaan oikein mitoitettuna, mikä vaikuttaa positiivisesti jaksamiseen." Aili arvostaa laatua työssään, hän ei hyväksy sitä, että työmäärä menee laadun edelle.
Esimiehenä hän kokee olevansa tunnollinen, optimistinen, tulevaisuuteen orientoitunut ja halukas jakamaan osaamistaan myös muille.Yhdessä Minnan kanssa he ovat hyvä työpari. Aili kertoi haastavansa Minnan aina perustelemaan päätökset, se auttaa häntäkin oppimaan. Minna kertoi johtajakoulutuksen tuoneen hänelle varmuutta esimiehenä, hän harkitsee asioita uudella tavalla. Minna kokee, että myös työyhteisö on kehittynyt. Asioita osataan ratkaista omissa tiimeissä ja yhdessä laatujärjestelmän ja kehittyneen johtajuuden avulla on ikäänkuin siirrytty toiminnassa korkeammalle tasolle.

Kypsyyttä osoittaa kaikilta myös se, että omistajanvaihdoskin käsiteltiin ikäänkuin sivulauseena. Samassa kaupassa siirtyi Hyrkin osasto myös Esperille. Jatkossa suuntana on, että Luhatuuli keskittyy enemmän vanhuksiin ja Hyrkissä hoidetaan muita hoivaa tarvitsevia.
Entä kaipaako Aili kotikonnuilleen Viroon? Aika ajoin on otetteva tuntumaa omaan identiteettiin käymällä Virossa, ovathan isommat lapsetkin ainakin aika ajoin siellä. Mutta muuten elämä on tässä ja nyt Kurussa, maalaistalossa yhdessä miehen ja 3-vuotiaan lapsen kanssa.

Seija Telaranta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.