maanantai 2. joulukuuta 2013

Energiaa enneagrammista kaamokseen


Toimintakeskuksen avaus, tyyppi 8, Voimanen aloittaa

Voimanen on enneagrammityypeistä johtaja. Hän ottaa johtajuuden, jos hän huomaa, ettei tilannetta tai tilaisuutta johda kukaan. Voimanen ei tee sitä tietoisesti, vaan se ominaisuus on heihin sisään rakennettua. Voimanen uskoo, että hän on vahva ja vastuullinen toimija. Hän inhoaa heikkoutta, vallan väärinkäyttäjiä, teeskentelijöitä ja typeryyksiä. Hänen vetovoimansa perustuu vahvuuteen ja suojelevuuteen.

Voimasilla on innostunut ja eteenpäin ajava draivi. He näkevät helposti asioista kokonaisuuden. Heidän ei tarvitse viilata pilkkua. He mielellään delegoivat tehtäviä luotettaville työntekijöille, kuitenkin niin, että voivat kontrolloida tekemisiä. Oli kyse omasta toiminnastaan, työyhteisöstä tai perheestä, he luotsaavat sitä päättäväisesti eteenpäin. Erään Voimasen ilmaisu onkin: ” Ellei sinulla ole omaa suunnitelmaa, olet osa jonkun toisen suunnitelmaa. Miten voin auttaa sinua suunnitelmasi tekemisessä ?”



Kahdeksikkojen, Voimasten, korostunut piirre on oikeudenmukaisuuden tarve. Heillä on muita kehittyneempi kyky tähän. Se voi olla jopa niin kärjistynyt, että Voimanen asettuu suojelemaan oman kuulemisensa perusteella hänen mielestään epäoikeudenmukaisesti kohdeltua, vaikka itse kohde ei vielä ehtinyt kokea ja huomata itse epäoikeudenmukaisuutta.

Voimasia kuvaa hyvin se etteivät he osaa lukea asioita rivien välistä. Kasit arvostavat suoraa puhetta ja vahvaa rinnallakulkijaa. He eivät tunnista, eivätkä näytä emotionaalista haavoittuvuuttaan, joka saattaa merkitä törmäyskurssia tunnekeskuksen (2, 3 tai 4) tyyppien kanssa.

Anti meille muille on Voimasten kyky saada tärkeät toiminnot tapahtumaan. Heidän kehittymiskohteensa on esim. työpariin luottaminen ja sen kyvyn kehittäminen, että voisivat työskennellä kenen kanssa tahansa. Vuorovaikutuksessa Voimaset tarvitsevat suoran ja rehellisen palautteenantajan.

Jos kasien positiivinen puoli on vahvuus, sokea piste onkin himo ja ylettömyys, jopa julmuus. Kun palautetta voisi antaa kärpäslätkällä, kaivaa kahdeksikko välittömästi rannikkotykistöalukset esiin. Himo voi olla suklaanhimoa tai vallanhimoa, mutta kaikkea pitää tehdä vahvasti ja näyttävästi niin, että tuntuu. Kaikesta huolimatta lähipiirin on aivan ihana ja turvallinen olla kahdeksikon siipien suojassa.

Mervi Lepistö
Mervi Lepistö


Painonhallinta- ja hyvinvointiohjaaja, Enneagrammiopettaja,
NLP-Practitioner ja Coach


Sh, TtT, ETNT
Weight Control and Wellness-trainer, 

Enneagram Teacher in Narrative Tradition
NLP-Practitioner and Coach

R.N., PhD, ETNT
Care One Oy






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.